
Rigó Jancsi, eredeti Gundel recept alapján
16 darab lesz belőle
Piskóta:
3 tojás 60 g kristálycukor 60 g liszt 20 g kakaópor
Krém: 800 g tejszínhab 200 g étcsokoládé
Csokoládébevonat: 80 g étcsokoládé 1 ek. napraforgóolaj
Elkészítés1. PISKÓTA:
- A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a kristálycukor felével egy 2 literes keverőtálban habverővel habosra keverjük (kb 10 perc), majd félretesszük. A tojásfehérjét egy 2 literes tálba tesszük, a kiristálycukor másik részével habverővel kemény habbá verjük, majd a két habot összekeverjük. Nagyfejű főzőkanállal óvatósan hozzákeverjük a kakaóporral elkevert lisztet. - Egy sütőlemezt sütőpapírral lefedünk, liszttel vékonyan megszórjuk, és az elkészített piskótából 200*400 mm-es lapot formázunk a kenőkés segítségével. Majd előmelegített 180 fokos sütőbe tesszük és 8-10 percig sütjük.
2. KRÉM: -
Az étcsokoládét apró darabokra törjük és egy 2 literes fém keverőtálba tesszük. Forrásban lévő víz fölé helyezzük, és főzőkanállal folyamatosan keverve felolvasztjuk. Vigyázzunk, ne legyen túl meleg. A gőzről levesszük és habverővel elkeverjük benne a tejszínhab 1/3 részét, majd főzőkanállal óvatosan hozzákeverjük a többi tejszínhabot.
3. PISKÓTA+KRÉM: -
A kihűlt piskótalapról a sütőpapírt lehúzzuk, és két egyenlő részre vágjuk. Az egyik laot tálcára tesszük és a csokoládékrémet vastagon, egyenletesen rákenjük. Vigyázzunk, mert a krém gyorsan köt. Hűtőbe helyezzük. - A másik piskótát csokoládéval áthúzzuk (bevonjuk) a következőképpen: fém keverőtálba 80 g darabokra tört csokoládét teszünk, hozzáadunk egy evőkanál napraforgóolajat, és gőz felett kevergetve felolvasztjuk. A felolvasztott csokoládét a piskótalapra öntjük és száraz késsel egyenletesen elkenjük.
Megvárjuk, míg a csokoládé megköt, majd ezt a lapot a csokoládékrémmel bevont másik lapra helyezzük. Forró vízbe mártott késsel 5*5 cm-es kockákra vágjuk. Extra: Nekem nem sikerült 20*40 cm-re kisimítani a tésztát, csak 20*30-ra, de így is 15 db lett belőle. Egy nappal előtte készítettem el, másnap vágtam fel.
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen